El projecte de tramitació per a la reobertura de l’Autòdrom Terramar ha entrat en la recta final. Després de gairebé set anys de presentació de la proposta original, el compte enrere ja permet visualitzar els penúltims passos abans de començar els treballs d’adaptació, previstos per a començament del 2023.
Tres fases. El projecte de reobertura de l’Autòdrom es durà a terme en tres fases. La primera –que es preveu que estigui enllestida a la tardor del 2024– estarà centrada en l’àmbit eqüestre; és a dir, adaptarà l’espai interior de l’anella del circuit per a les competicions internacionals de salts de cavalls, que es realitzaran entre els mesos d’octubre i abril.
La segona fase correspondrà a potenciar el sector automobilístic, a través d’equipaments i instal·lacions destinades a exposició i esdeveniments vinculats al motor, però a nivell corporatiu i d’exhibició, no de competició, atès que la pista del circuit és de caràcter històric i no per a curses.
La tercera i darrera fase serà per a la construcció d’un hotel de 150 places, plenament integrat en la natura i l’entorn, i que permetrà acollir alguns dels participants en els esdeveniments que es duguin a terme al recinte.
Inici dels treballs. L’inici dels treballs d’adaptació de les instal·lacions està previst que es dugui a terme en els propers mesos, segons les previsions de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Aquesta primera actuació serà a l’exterior: per una banda, crearà els accessos al recinte per als vehicles i, per una altra, urbanitzarà l’entorn, d’acord amb els criteris marcats per l’Ajuntament, que determina els serveis i la instal·lació del mobiliari urbà.
L’accés al recinte serà pel camí de Can Baró, que enllaça amb la carretera de Sitges a Ribes B-211 a l’alçada de Les Torres. L’actual camí es conservarà en els mateixos termes i s’adaptarà com a carril bici. Al costat, i separat per vegetació, s’habilitarà el vial d’accés de vehicles.
L’entrada històrica a l’Autòdrom, des de la recta de la Mata, quedarà únicament com a accés de vianants. L’actuació, a més, permetrà la creació d’un accés nou i asfaltat des de la mateixa carretera per als veïns de Rocamar. En aquest mateix punt, el pla preveu la neteja de la riera, el soterrament de les línies elèctriques entre la riera i Rocamar i un nou accés a la xarxa d’aigua potable per als veïns d’aquesta zona.
Un cop finalitzin aquests treballs exteriors, es procedirà a l’adaptació dels interiors de l’anella per a convertir-la en pistes per als salts de cavalls, així com els espais que es crearan de serveis per a les competicions.
Un procés llarg i laboriós. El procés per a l’inici dels treballs d’adaptació per a la reobertura de l’Autòdrom ha estat llarg i laboriós. Des que el març del 2016 es va constituir l’empresa Terramar 1923 SL, promotora de l’Autòdrom, s’ha dut a terme un procés de tramitació urbanística, ambiental i administrativa, que ha implicat l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, però també altres organismes, com la Diputació de Barcelona i el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat o l’Agència Catalana de l’Aigua, entre d’altres.
El projecte de reobertura ha suposat una reducció del 40% del sòl edificable a l’Autòdrom, en relació al que marcava l’anterior Pla General. El projecte contempla també diferents mesures ambientals i de protecció de l’entorn, ajustades als criteris marcats per la Generalitat i el programa Xarxa Natura 2000.
Instal·lacions en manteniment i actives. En aquests prop de set anys de tràmits administratius, l’empresa Terramar 1923 SL ha realitzat diverses iniciatives per desenvolupar el projecte i dur a terme les primeres actuacions de millora de les instal·lacions, així com el seu manteniment. L’Autòdrom pot ser visitat a través de l’agència Agis. A més, també participa en diferents sessions de portes obertes i en esdeveniments culturals, festius i esportius, com el ral·li de Cotxes d’Època, la Mitja Marató Rural de Ribes, l’Open House 48H o curses del Moto Club Sitges.