NOTA DE PREMSA
La recuperació d’un espai històric
El nou Autòdrom Terramar, finalment una realitat
El projecte de revitalització de l’espai ha aconseguit l’aprovació provisional de la modificació del pla general d’urbanisme, necessària per a seguir endavant
El projecte de revitalització de l’Autòdrom Terramar, situat a Sant Pere de Ribes, ha aconseguit aquest mes de desembre l’aprovació provisional de la modificació del pla general d’urbanisme, necessària per a obrir de nou les portes d’aquest espai amb gairebé 100 anys d’història.
Els impulsors de la iniciativa volen donar una nova vida a aquest emplaçament emblemàtic que, amb la seva inauguració en 1923, es va convertir en un dels primers circuits automobilístics del món. L’objectiu: que torni a ser un lloc de trobada i de generació de moments memorables en contacte amb la naturalesa, tant per als amants del motor i la seva història, com per als del món eqüestre i els espais verds.
De fet, cadascun d’ells comptarà amb una àrea específica. Es preveu reservar el centre i nord de l’espai com a zona d’esdeveniments eqüestres d’alt nivell i de referència en el calendari eqüestre internacional. La zona sud serà la dedicada al món del motor, l’automobilisme, la seva història i l’apassionant món del cotxe clàssic i els esdeveniments internacionals que s’organitzen al voltant del mateix de manera recurrent. I la proposta es completarà amb una oferta hotelera, que permeti situar principalment als participants en els esdeveniments, de manera que reverteixi en beneficis per a la comarca en general i el municipi en particular. Tot plegat preservant el conjunt de l’espai per a potenciar tant el seu valor històric com natural.
Fins a arribar a l’aprovació per part del ple municipal de Sant Pere de Ribes s’ha recorregut un llarg procés d’informació pública, després del qual s’han integrat les corresponents modificacions al projecte. El següent pas és l’aprovació definitiva de la modificació del pla general d’urbanisme per part de la Generalitat, qui ja va incorporar en el seu moment els prescriptius informes sectorials a través de les seves agències i les conclusions de les quals també s’han incorporat.
Un dels objectius del projecte és preservar la riquesa natural de l’espai, un dels seus principals valors. En aquest sentit, ha comptat amb l’aprovació de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona i del departament d’Agricultura, i s’ha posat especial èmfasi en la protecció de la Riera de Ribes. Amb l’objectiu que la naturalesa sigui quelcom omnipresent en l’Autòdrom Terramar també es vol limitar l’artificialització del sòl: limitar les superfícies formigonades i preservar els elements existents com els murs de pedra característics de la zona, així com utilitzar vegetació autòctona per a minimitzar l’aportació d’aigua i respectar la biodiversitat local.
Altres mesures dirigides a fer de l’espai un lloc sostenible serà la cerca de l’eficiència energètica -amb l’eco-concepció dels edificis i l’ús de plaques fotovoltaiques per a autoconsum-, la gestió de residus -reutilitzant el fem de cavall compostat per a les zones verdes- i la de l’aigua -l’ús d’aigua regenerada de la depuradora o basses de recuperació d’aigua, entre altres mesures-.
La recuperació d’un espai històric
GRANDPRIX és el grup que des de 2016 està impulsant la recuperació del Autòdrom Terramar. Des de llavors han treballat en el manteniment de l’espai, que ha permès descobrir de nou les antigues graderies i netejar la pista per a evitar la seva degradació, així com acollir esdeveniments especials com el Ral·li Barcelona-Sitges, un clàssic del vehicle d’època, al març de 2019, o el llançament mundial de la marca Cupra per part de SEAT, al febrer de 2018.
Aquests últims anys l’Autòdrom Terramar també ha estat en el punt de mira de productores de cinema i publicitat i l’han triat com a localització el Grand Tour (Amazon Prevalgui), o aquests últims mesos la signatura britànica de vehicles de luxe Aston Martin, que va triar aquesta ubicació per a donar a conèixer a tot el món la seva última creació -el DBX, el primer SUV de la història de la marca- el passat mes de desembre.
En xifres
El projecte preveu una inversió inicial de 25 milions d’euros per a la part d’esdeveniments eqüestres i motor. Respecte a la generació de llocs de treball, es calcula uns 200 des d’en la fase final del projecte independentment dels necessaris per a la creació i construcció d’infraestructures, a més dels quals es puguin crear de manera indirecta per les despeses i les col·laboracions que es volen establir amb proveïdors locals.
Quines activitats es preveu acollir?
L’objectiu de GRANDPRIX és recuperar l’espai per a acollir esdeveniments eqüestres oberts al públic, així com retre homenatge a la història del circuit i el seu vincle amb el món del motor amb esdeveniments relacionats amb aquest àmbit -encara que es descarten les carreres-. Respecte a l’oferta hotelera, l’objectiu és que doni cabuda als assistents als diversos esdeveniments i que la seva presència reverteixi en beneficis per a la comunitat que els acollirà, en aquest cas Sant Pere de Ribes.
En paraules dels impulsors del projecte: “la nostra missió en l’Autòdrom és crear un espai de trobada entre persones, diferents procedències i històries, al voltant del món eqüestre i automobilístic. Amb el Autòdrom com a icona d’un lloc únic a preservar, embellit per la naturalesa i obert al món i a la comunitat que l’acull”.
Sobre GRANDPRIX
GRANDPRIX és un grup franc-espanyol de comunicació i d’organització d’esdeveniments esportius. Compta amb una àmplia experiència en el sector de l’organització d’esdeveniments eqüestres, és el primer grup del sector a França, on organitza concursos hípics en llocs tan emblemàtics per als esports eqüestres com París, Deauville o Fontainebleau, i és el primer grup editorial eqüestre d’Europa, amb més de quaranta col·laboradors treballant des de vuit països diferents del continent.