El projecte de recuperació de l’Autòdrom en detall: preguntes i respostes
Amb aquest document volem donar a conèixer amb tot detall el projecte de recuperació de l’Autòdrom Terramar. És un projecte al qual hem dedicat molta feina, al llarg dels ultims anys, amb moltes persones, tècniques i expertes en urbanisme i medi ambient implicades. Gran part d’aquest treball ha anat orientat a aconseguir que el resultat tingués una càrrega mediambiental i paisatgística de la qual sentir-nos orgulloses, ja no com a grup sinó com a persones al capdavant d’aquesta iniciativa. El nostre compromís amb la naturalesa que acull l’Autòdrom és ferm i també ho és amb el patrimoni històric.
Per a les persones que no han pogut assistir a les múltiples reunions que hem mantingut al llarg dels ultims anys amb partits polítics i diferents organitzacions, i aquelles que tampoc van seguir -com és lògic si no et dediques a això-, el procés d’exposició pública que va durar 13 mesos, a continuació es resolen tots els dubtes que hem aconseguit redactar. Per a qualsevol altre interrogant que us sorgeixi, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.
A la primera part trobareu detalls del projecte, la segona l’hem dedicat específicament al vessant mediambiental.
El projecte
La nostra missió a l’Autòdrom és crear un espai de trobada entre persones, de diferents procedències i històries, al voltant del món eqüestre i automobilístic. Amb l’Autòdrom com a icona d’un lloc únic a preservar, embellit per la naturalesa i obert al món i a la comunitat que l’acull.
Es rehabilitarà aquest espai històric i tancat al públic des dels anys 50 perquè torni a ser un espai on trobar-se i viure moments memorables en un entorn obert i natural, tant per als amants del motor i la seva història, com els del món eqüestre o els espais verds.
Es podrà tornar a accedir a un espai que fins ara estava abandonat i tancat al públic i gaudir d’un lloc únic en un entorn natural que es vol preservar i millorar.
Es preveu que tots els esdeveniments eqüestres siguin gratuïts i oberts al públic. Durant un esdeveniment eqüestre hi haurà oferta gastronòmica amb productes de proximitat i provinents de l’hectàrea d’hort ecològic prevista en el projecte, petites botigues, etc.
Se cediran a l’ajuntament de Sant Pere de Ribes 25.000m2 de terreny per a equipament esportiu a l’aire lliure, 144.000m2 de zona verda mantinguda i 3.000 m² de sostre d’equipament.
Quant a preservar i millorar el valor natural de l’entorn on se situa el Autòdrom, el projecte té una important càrrega paisatgística i mediambiental. Entre altres mesures, destaquen la plantació de més de 700 arbres de 30 espècies diferents (totes elles autòctones, sense comptar flors, prats i arbustius), compensació del sòl agrícola transformat i ampliació d’un 50% de la superfície plantada i el pla de rehabilitació de la riera de Ribes, recollit en un conveni signat el mes d’abril passat amb l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. També es destinarà una hectàrea a hort ecològic i es duran a terme iniciatives per a la protecció de la biodiversitat, com la introducció de ruscos, caixes niu, refugis per a llangardaixos i hotels d’insectes.
En aquest document es poden consultar totes les mesures contemplades sobre aquest tema.
L’espai acollirà la celebració d’esdeveniments eqüestres en els mesos d’hivern oberts al públic de manera gratuïta, i uns altres de l’àmbit del motor, per a retre homenatge al pes històric d’aquest lloc en l’automobilisme. No se celebraran carreres.
Hi haurà esdeveniments privats en algunes ocasions molt concretes, però la major part del temps, l’espai estarà obert al públic, la qual cosa no ha estat el cas des de l’any 1956.
Ara i en el món que ens espera demà són necessaris projectes econòmics que dinamitzin el territori però que alhora siguin sostenibles, eficients des del punt de vista energètic, d’ús de recursos, respectuosos amb l’entorn. Això és quelcom que s’afronta amb humilitat –perquè se sap que és un procés difícil- però també amb una voluntat forta i és el que es desenvoluparà a Sant Pere de Ribes, a l’Autòdrom de Terramar.
Per a fer possible tot això, es preveu una inversió inicial de 25 milions d’euros per a la part d’esdeveniments eqüestres i motor.
També es calcula que es crearan al voltant de 200 llocs de treball en la fase final del projecte, a més dels necessaris per a la creació i construcció d’infraestructures, que es puguin generar de manera indirecta pels costos i les col·laboracions que es volen establir amb proveïdors locals.
El projecte parteix de la base i la condició de recuperar, preservar i protegir un patrimoni industrial abandonat. Des del primer dia que es va entrar en el circuit s’han dut a terme actuacions orientades en aquesta línia, com la reparació de la graderia, la neteja i adaptació de la pista o l’eliminació de la uralita. El projecte que es durà a terme per a adaptar l’espai té com a eix central rehabilitar i conservar aquests elements.
A més de preservar la graderia i la pista, el projecte inclou la rehabilitació i conservació de:
- La Masia del Clot dels Frares (s. XVIII)
- El Clot d’en Sidós (s. XIX)
- L’antiga fàbrica “Champion” (època del circuit)
- Els antics boxs del circuit
Tots aquests edificis estan ara en molt mal estat. Ja estan previstes partides per a la seva reparació i la seva rehabilitació.
GRANDPRIX és un grup franc-espanyol de comunicació i d’organització d’esdeveniments esportius. Compta amb una àmplia experiència en el sector de l’organització d’esdeveniments eqüestres, és el primer grup del sector a França, on organitza concursos hípics en llocs tan emblemàtics per als esports eqüestres com París, Deauville o Fontainebleau, i és el primer grup editorial eqüestre d’Europa, amb més de quaranta col·laboradors treballant des de vuit països diferents del continent.
Aquesta aprovació és el resultat d’un treball molt intens de diversos anys, de milers de pàgines d’informes, d’una feinada enorme per part d’urbanistes, dels equips tècnics, de l’Ajuntament, de la Generalitat i també d’un procés d’exposició pública, de recollida d’al·legacions, que l’han enriquit molt perquè arribés a ser un projecte molt ben treballat i respectuós tant amb el patrimoni com amb el medi ambient.
S’ha treballat en col·laboració amb urbanistes, arquitectes, experts en ciències ambientals i s’ha explicat i parlat amb totes les persones, partits polítics i organitzacions que s’han interessat pel projecte al llarg d’aquests anys. És quelcom que es vol continuar fent perquè sabem que aquest intercanvi, quan es fa amb esperit constructiu, contribueix a millorar-lo i, de fet, així ha estat.
S’han realitzat un llarg llistat d’estudis, documents, informes i annexos, treballats conjuntament amb les administracions públiques competents, com l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, la Diputació de Barcelona o diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.
Aquests són alguns d’ells:
- Viabilitat econòmica i financera i informe de sostenibilitat
- Estudi d’Avaluació de la Mobilitat Generada
- Estudi ambiental estratègic i Estudi ambiental estratègic document comprensiu
- Estudi d’impacte i integració paisatgística
- Estudi acústic
- Estudi inundabilitat
- Estudi de viabilitat de l’ús hoteler en la zona
- Estudi de gestió de fem de cavall generat per l’activitat eqüestre
- Tràmit d’informació pública i participació ciutadana
- Estudi de reconeixement de riscos
El projecte va estar 13 mesos en exposició pública perquè entitats, organitzacions, partits polítics o particulars poguessin presentar al·legacions.
Durant aquests quatre anys, la documentació elaborada ha estat compartida amb els següents organismes públics i socials:
- Ajuntament de Sant Pere de Ribes
- Ajuntament de Sitges
- Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona
- Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona
Àmbit de cultura. Patrimoni arqueològic i patrimoni arquitectònic - Serveis territorial d’Agricultura, ramaderia i Pesca
- Direcció General de Protecció Civil del Departament d’interior
- Subdirecció general de Biodiversitat i Medi Natural
- Servei de planificació de l’entorn natural
- Oficina de gestió ambiental unificada
- Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Agència de Residus de Catalunya - Serveis Territorials de Mobilitat
- Serveis Territorials de Turisme
- Serveis Territorials de Comerç i Consum
- Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona.
- Consell Comarcal del Garraf
- Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf
- Associació per a la Defensa i Estudi de la natura
- SEU Birdlife. Societat Espanyola d’Ornitologia
- Institut català d’ornitologia
- Lliga per la defensa del patrimoni naturals
- Aigües de Sant Pere de Ribes
- Sorea S.A.
- Sece. SA.
- Direcció General d’Aviació Civil del Ministeri de Foment
El conjunt de l’àrea està format per 65 hectàrees (650.000 m²) en l’àmbit total de l’actuació, que es distribueixen de la següent manera:
- 53.000 m² edificables (inclosos 3.500 m² dels edificis històrics existents). La companyia ha renunciat a un 40% de sostre edificable.
- 23.000 m² hoteler
- 9.000 m² dedicat al món del motor (oficina, showroom, taller)
- 11.000 m² per a quadres
La resta són els edificis existents i edificis annexos per als esdeveniments (restaurants, magatzems etc.)
- 144.000 m² de zona verda mantinguda
- Cessió de sòl i sostre d’equipament a l’Ajuntament
- 25.000 m² de terreny (no edificable) de qualificació “esportiu a l’aire lliure”
- 3.000 m² de sostre construible d’equipament publico d’entenimentat amb els paràmetres marcats amb l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes
Sí, és clar, però l’objectiu és afectar la seva vida de manera molt positiva, oferint un lloc obert, acollidor, on també ells podran organitzar i participar en esdeveniments.
La gran majoria dels esdeveniments seran esdeveniments de dia i amb impacte acústic mínim. Els esdeveniments eqüestres, per exemple, solen tenir un sistema de so en cada pista amb altaveus d’uns 180W (els d’un concert són típicament de 15.000 a 50.000 W) i un abast de 150-200m com a màxim. Hi ha un informe acústic ben detallat que tracta del tema.
Els esdeveniments de cotxes seran similars als que ja es fan avui dia, i que no creen molèsties.
En aquests anys l’Autòdrom Terramar ha pogut acollir ja esdeveniments especials com el Ral·li Barcelona-Sitges, un clàssic del vehicle d’època -al març de 2019 – o com el llançament mundial de la marca Cupra per part de SEAT, al febrer de 2018.
L’espai també ha estat en el punt de mira de productores de cinema i publicitat i l’han triat com a localització el Grand Tour (Amazon Prime), o aquests últims mesos la signatura britànica de vehicles de luxe Aston Martin, que va triar aquesta ubicació per a donar a conèixer a tot el món la seva última creació -el DBX, el primer SUV de la història de la marca- el desembre passat. També Peugeot va presentar a la premsa internacional la seva gamma de vehicles híbrids al febrer, portant el nom del Autòdrom, el Garraf i Catalunya arreu del món. En l’àmbit cultural, l’espai també ha estat escenari del videoclip de l’últim treball del músic Antonio Orozco, “Avui”, que es va presentar el passat 24 d’abril.
Presentacions de cotxes -com les esmentades–, nous models, exposicions de cotxes clàssics. Avui dia, ja moltes marques vénen a l’Autòdrom però les condicions per a acollir aquestes marques podrien ser més òptimes. I no es pot acollir públic de moment. Seria fantàstic imaginar demà un gran festival del cotxe clàssic en un temple com l’Autòdrom, obert al públic.
El vessant medioambiental
Som conscients que intervenim en un àmbit que ha de ser tractat amb gran respecte. L’Autòdrom era aquí abans que naixéssim. El Garraf i la Riera de Ribes, també. Per això, l’impacte del que fem ha de tenir present no sols no perjudicar sinó millorar el llegat natural de l’espai.
No. Cap zona natural es destrueix. Ni els boscos, ni la riera. Al contrari, es replanta vegetació de ribera en tota la zona que limita la riera, i en la zona darrera de la corba sud, que actualment és un camp abandonat. També es plantaran 700 arbres a l’interior del recinte on, de moment, hi ha camps i galliners abandonats.
També es mantindrà i es cuidarà el camí perifèric al Autòdrom perquè es pugui gaudir de passejos en bones condicions.
El projecte té un importantíssim vessant paisatgístic i mediambiental, perquè no sols volem preservar el valor històric sinó que som conscients i molt respectuosos amb l’important valor natural d’aquest espai.
Tot el que es faci tindrà aquesta vocació de respecte i de dur a terme un projecte integrat en l’entorn natural actual. De fet, el projecte paisatgístic ha estat dissenyat per Batlle i Roig, paisatgista català reconegut pels seus treballs molt respectuosos amb l’entorn.
S’ha treballat durant diversos anys en col·laboració amb experts en ciències ambientals i organismes públics –entre altres, l’equip municipal de Sant Pere de Ribes, la Direcció General d’Urbanisme (DGU), l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTAAA) o la Agència Catalana de l’Aigüa (ACA)– per a definir un projecte que no sols no tingui un impacte negatiu en l’entorn sinó que contribueixi a millorar-lo.
Les mesures que s’adoptaran són resultat també de l’escolta d’al·legacions –perquè el projecte ha estat en exposició pública durant 13 mesos– i d’introduir modificacions que han ajudat, segur, a millorar la proposta.
Es plantaran més de 700 arbres de 30 espècies diferents (totes autòctones, sense comptar flors, prats i arbustius)
S’ampliarà en un 50% el sòl agrícola i es durà a terme un pla de rehabilitació de la riera de Ribes.
Es destinarà una hectàrea a hort ecològic i es duran a terme iniciatives per a la protecció de la biodiversitat com la introducció de ruscos, caixes niu, refugis per a llangardaixos i hotels d’insectes.
Es mantindran els exemplars existents, en particular de les més de 40 oliveres que s’han estat cuidant des de l’inici del projecte el 2016 i que gràcies a això ara estan sanejades i podades. Els que no puguin romandre en la mateixa ubicació seran trasplantats a altres llocs dins de l’àmbit de l’Autòdrom.
Respecte a la resta de fruiters presents en aquest moment (albercoquers, llimoners, ametllers, figueres…) han estat inventariats, podats i sanejats i es conservaran aquells que estan en plena salut. A més, atès que és terra fèrtil, es replantaran arbres fruiters.
Es restaurarà la zona posterior de la corba sud (actualment camp abandonat) amb vegetació de ribera.
Es realitzarà un inventari de palmera nana, pins i arbustius mediterranis afectats per l’actuació i es replantarà en la zona d’equipament (corba sud) o a l’entorn del bosc de can Baró, si és necessari.
Es preveu la recuperació del bosc de ribera en el sector oest del Autòdrom, entre el circuit i la riera de Ribes (dins de l’àmbit de planejament).
En el bosc de Can Baró és on hi ha la major concentració de margalló (palmera nana). Es mantindran tots els individus d’aquesta espècie protegida en l’àmbit europeu. Aquells individus que es preveu que poden veure’s afectats es trasplantaran amb l’objectiu que la densitat de l’espècie en el sector del Autòdrom no es redueixi.
Es netejarà i sanejarà el Torrent dels Frares. En particular, s’arrencarà la canya americana, espècie invasiva i al·lòctona.
Repercussions positives. El projecte senzillament no afecta a la riera de Ribes. No obstant això, donat ara el seu estat pèssim de manteniment i de biodiversitat (moltes escombraries, espècies invasores), hem signat un conveni amb l’ajuntament de Sant Pere de Ribes per a dur a terme un pla de rehabilitació de la Riera de Ribes.
El vial d’accés nord que passa per un terreny agrícola és un vial existent. Es repararà, s’eixamplarà i es condicionarà també un carril bici.
Els aparcaments de vehicles lleugers estaran fets de prats vegetals i els de vehicles pesants, de llast i vegetalitzats, de manera que l’impacte visual sigui reduït i els sòls no estiguin impermeabilitzats.
Respecte a l’espai destinat a aparcaments en el nord:
- Es realitzarà una arquitectura vegetalizada en terrasses, per a una millor integració paisatgística.
- Es conserven i es reparen tots els murs de pedra seca existents.
- No es toquen els boscos.
- Es plantarà en aquesta zona una hectàrea d’hort per a autoconsum.
No hi haurà cap pàrquing asfaltat en la zona del nord. Les terrasses del nord es podran usar com a aparcament en diverses configuracions. El pla d’urbanisme ha de preveure espai per a tots els casos per raons de seguretat i previsió. En el cas excepcional i màxim, s’arriba a 1.500 places d’aparcament (no més).
La zona hotelera prevista será de aproximadament 150 places –distribuïdes en petites viles i edificis molt ben integrats en el projecte paisatgístic– per a acollir als participants en els esdeveniments i que la seva presència reverteixi en beneficis per a Sant Pere de Ribes, Sitges, la resta de la comarca i el conjunt de Catalunya.
El pla urbanístic aprovat preveu un sostre hoteler màxim de 23.000 m².
Las evaluaciones efectuadas en el marco del trámite ambiental han superado los requisitos legales a nivel de emisión de CO2. Mantener indicadores de la huella carbónica de nuestra actividad forma parte de nuestros objetivos, y siempre lucharemos para mantenerla a un nivel más bajo posible.
Les avaluacions efectuades en el marc del tràmit ambiental han superat els requisits legals a nivell d’emissió de CO₂. Mantenir indicadors de la petjada carbònica de la nostra activitat forma part dels nostres objectius, i sempre lluitarem per a mantenir-la a un nivell més baix possible.
S’han pres mesures per a optimitzar:
L’eficiència energètica
- Eco-concepció de les edificacions i baix consum energètic.
- Ús de plaques fotovoltaiques per a autoconsum, materials adaptats i de ventilació natural
Els recursos
Reducció del consum d’aigua: reg pel sòl de les pistes de salt de cavall de sorra; recuperació de l’aigua de pluja amb bassa; aprofitament de l’aigua de la depuradora; espècies vegetals locals que consumeixen menys aigua.