L’Autòdrom ha estat aquest cap de setmana escenari d’una de les proves del Campionat d’Espanya d’Enduro, que s’ha celebrat en diferents espais de Sitges, Sant Pere de Ribes i Olèrdola, sota l’organització del Motoclub Sitges. És la segona vegada que aquest campionat trepitja el nostre circuit: l’anterior va ser l’any 2004, amb motiu del 50è aniversari del Motoclub, que també se’n va cuidar de l’organització.
El món del motociclisme ha estat vinculat a l’Autòdrom des dels seus orígens. Ja en les curses inaugurals de 1923, el programa va incloure, a més de competicions d’automòbils i voiturettes, altres proves de motocicletes, que es van celebrar el 29 d’octubre. Hi va haver tres categories. En la de 1.000 cc va guanyar Joaquim Vidal amb una Indian, que va efectuar els 400 quilòmetres de voltes al circuit amb un temps de 3h, 38’ 10’’. A onze minuts seus va quedar el segon participant, Ignasi Macaya. Les altres dues curses van ser per a motocicletes de 500 cc (amb un recorregut de 350 quilòmetres) i de 350 cc (300 quilòmetres).
En els primers anys de vida del circuit hi va haver altres destacades curses motociclistes, com el Campionat d’Espanya del Reial Moto Club de Catalunya (1924), amb quatre categories (1.000, 500, 350 i 250 cc.) i que va comptar amb la presència del rei d’Espanya, Alfons XIII. El guanyador de la categoria reina va ser Ignasi Macaya, que havia quedat segon en la cursa inaugural.
Altres cites motociclistes en els primers anys de l’Autòdrom van incloure proves amb velomotors de 150 cc, així com també cursa de sidecars. La modernitat que imprimien les noves instal·lacions i la puixança de l’univers del motor van convertir l’Autòdrom en una referència del motociclisme català i espanyol. La Penya Rhin, el Reial Automòbil Club de Catalunya i el Reial Moto Club de Catalunya van ser els principals organismes promotors i organitzadors de les curses dels anys vint. Els problemes econòmics que va patir la instal·lació a causa de l’endeutament provocat per la seva construcció (i que van obligar al tancament entre 1929 i 31, per embargament de l’Estat) van aturar les competicions. Amb la represa del circuit, van tornar les curses esporàdiques, però la Guerra Civil va frenar de nou tota activitat. La postguerra no va ser el marc ideal per a la recuperació i quan els anys cinquanta es va intentar de nou, el circuit havia quedat massa envellit. En les darreres curses, el 1955, les motos van prendre un significatiu protagonisme.
En els últims anys, la històrica pista de l’Autòdrom ha tornat a acollir algunes motos –així com també automòbils- trepitjant el seu ciment original. Ha estat en rodatges publicitaris i corporatius, amb els quals diverses marques aprofiten l’encant d’aquestes instal·lacions i el seu entorn per posar a provar els seus models i aconseguir unes imatges espectaculars. El mateix campió mundial Jorge Lorenzo va participar en unes d’aquestes sessions, l’any 2013. Marques com Honda, KTM o Brough Superior. També han donat gas recentment al circuit. I a més del Campionat d’Espanya d’Enduro dels anys 2004 i 2021, la pista també ha acollit motos d’època, com les participants al Ral·li de Cotxes d’Època Barcelona – Sitges (1919) i les d’una sessió de fotografia del Grup d’Estudis Sitgetans, entre d’altres propostes.